Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > När jorden reder sig?, När risken för nattfrost är över?
          Don Thomaso
          Inlägg 28-02-2006, 09:13
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 19
          Medlem sedan:
          03-11-2005
          Medlem nr: 6 752



          Hej hej,

          Jag har köpt mig ett hus på landet och håller för fullt på att göra överambitiösa planer för min kommande frodiga köksträdgård. Många sorter och stort blir det!

          Planerna över vad jag vill odla och var har jag kommit långt med, men jag skulle vilja göra en liten plan för när varje grej ska sättas igång. Mitt problem är att jag inte riktigt vet när jag kan börja så och när jag ska börja förkultivera? Det står överallt att man kan så eller plantera när jorden reder sig, eller när risken för nattfrost är över, eller 50 dagar före beräknad utplantering etc. Det är ju lite svårt att veta när detta är utan erfarenhet, så någon kanske kan tipsa mig?

          Huset jag ska flytta till ligger ett par mil norr om Finspång, Östergötland i zon 3. Jag kommer att odla i upphöjda bäddar och pallkragar och det känns allmänt varmt och vindskyddat. När reder jorden sig och när är risken för nattfrost över....normalt sett?

          Jag vill odla allt möjligt, men jag kan ju ta några exempel:

          rödkål
          grönkål
          broccoli
          lök
          potatis
          rotselleri
          fänkål
          bönor av olika slag
          kålrötter
          rödbetor
          morötter

          Tacksam för all tips!!

          /Helena biggrin.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 28-02-2006, 09:42
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          När jorden reder sig är när tjälen går ur marken och jorden har torkat upp en del. Direkt då tjälen går ur marken(innan den har rett sig) brukar jorden vara svårarbetad speciellt om du har lera i jorden då fastnar den bara på spaden. Någongång i april brukar det dock börja gå att gräva här hos mig, det går tyvärr inte att ge exakta tidpunkter inom trädgård vädret är inte exakt lika år från år.

          rödkål: Förkultiveras 4-6v innan utplantering när risken för frost är över = någon gång i början av juni, plantorna måste vara avhärdade. Använd tättslutande fiberduk och ha den på hellst hela kulturen inga kålfjärilar kommer då åt att lägga ägg.

          grönkål: Grönkål kan direktsås när jorden har en temp på runt +7 använd jordtermometer. Bra att ha fiberduk så länge som möjligt även på denna gröda.

          broccoli: Förkultiveras 4-6v innan utplantering när risken för frost är över = någon gång i början av juni, plantorna måste vara avhärdade. Använd tättslutande fiberduk och ha den på hellst hela kulturen inga kålfjärilar kommer då åt att lägga ägg.

          lök: Plantera sättlök slutet på maj-början juni eller förkultivera lök inomhus 4-6v innan utplantering ifall du använder frö. Utplantering när risken för frost är över = början av juni.

          potatis: Kan plantera när jorden har en temperatur på minst +7, Förkultiverar du i kruka så det blir en massa blast är utplanteringsdatum när det är frostfritt för blasten klarar inte minusgrader.

          rotselleri: Brukar förkultiveras 10-12v innan utplantering, planteras ut när risken för frost är över (väl avhärdade)försök störa rotsystemet så lite som möjligt under uppdrivning och plantering.

          fänkål: Förkultivering 5-6v innan utplantering, jordtemp bör vara +10 vid utplantering, väl avhärdade stör rotsystemet så lite som möjligt.

          bönor av olika slag: bondböna kan du så så snart jorden har en temp på runt +5-7C med andra bönor bör det vara minst +15 i marken annars ruttnar de bara.

          kålrötter: Ex. kålrot brukar man kunna så när jorden har en temp på runt +5.

          rödbetor: Kan direktsås när jorden har en temp på runt +7.

          morötter: Morot kan sås direkt då jorden reder sig.

          Mycket av det du tränkt satsa på är nog inte det mest lättodlade så här kommer några fler förslag:

          Mangold: kan direktsås när jorden har en temp på runt +7, rukar inte kräva så enormt mycket och ger skörd långt in på hösten. Vissa rödbladiga sorter kan dock vara lite svårare men sorter som ex. Bright Lights, Perpetual Spinach, Zilver och liknande brukar funka bra.

          Squash: Finns många roliga sorter förkultiveras 4-6v innan utplantering (väl avhärdade) jorden bör ha en temp på runt +15 vid utplantering. Ha fler än en planta med tanke på pollinering men tänk på att de brukar producera en hel del så man brukar inte behöva så enormt många plantor, det finns både buskvarianter och rankande sorter.

          Sockerärt: Brukar kunna direktsås när jorden har en temp på runt +7.




          Fiberdukar och en jordtermometer är en bra investering när man ska odla grönsaker.

          Mangold Perpetual spinach


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 20-10-2025, 01:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon