CITAT (Huskatten @ 18-02-2006, 16:19)
Fenja,
Ursäkta min fråga: men vad menar du med att katter är salmonellaresistenta? Menar du att de inte smittas av salmonella över huvud taget, eller att de inte insjukna genom att äta smittat kött?
Jag har en katt som blev svårt sjuk av salmonella, och blev inlagd på djursjukhus. Naturligtvis har jag ingen aning om hur han kom i kontakt med bakterien. Det är en utekatt som eventuellt både jagar och äter byten, trampar runt och kommer i kontakt med allt möjligt.
Jag ifrågasätter inte ditt påstående - men vill gärna att du förklarar dig lite mer!
mvh
Cecilia
Jag svarar. Katter blir normalt inte sjuka av den salmonella som du hittar i livsmedel, men de är inte ressistenta mot all salmonella. Det finns 2000 typer av salmonella (ca 20 olika typer i sverige), varav en del återfinns i livsmedelsproduktionen, dock EJ i sverige. Det är extremt ovanligt att de salmonellaserotyper som återfinns i tex. importerat fjäderfä och fyrfotakött innehåller serotyper som är skadliga för katt. Inte ens alla serotyper är skadliga för människan.
De vi återfinner i naturen även här i Sverige kan katten däremot bli sjuk av.
Katter blir inte sjuka av campylobacter. Kyckling angrips inte av parasiter, så frysen gör ingen skillnad. Alltså finns det ingen fara med att ge katten rå kyckling, fryst som ofyst. Men för säkerhets skull svensk.
Trikiner har inte hittats i svensk svinuppfödning sen 60-talet, så inte heller där är det egentligen nödvändigt att frysa in köttet.
För övrigt: Farbror Måns och Lilla Blå kan göra cirkuskonster för kokt kyckling och rå lever och alla typer av färs...