Tittade i min kokbok "Ät kinesiskt" med Sim Siok Mei, eftersom jag hade för mig att det stod om kryddblandningen Fem kryddor där. Mycket riktigt det fanns där, så här står det: "Fem kryddor Ofta använd kryddblandning av stjärnanis,nejlikor, peppar, kanel och torkade malda mandarinskal eller fänkålsfrön. Man kan själv framställa blandningen i en mixer i följande proportioner: 60-80 pepparkorn, 4 hela stjärnanis, 1 rågad tesked fänkålsfrön, 12 nejlikor och en 6-8 cm lång kanelstång. En variant är följande blandning: blanda och mal fint 1 tsk av vardera, nejlikor, kanel, anis, timjan och en nypa ingefära. Blandad med lika mycket salt bör denna krydda finnas på bordet till att krydda med."
Det var länge sedan jag själv gjorde den här kryddblandningen men jag kommer iallafall ihåg att den var god. Bordskryddan gjorde jag av färdigmalda kryddor, fast jag tror att jag uteslöt saltet, tycker det är bättre att de som vill ha mer salt i maten får tillsätta det själv, så att de som inte vill ha kan slippa det. Tycker själv att det räcker med saltet som finns i soyan, och som jag gärna använder.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|