Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Senaste cancerlarmet, Bensen i saft och sylt
          Gossen Ruda
          Inlägg 19-03-2006, 20:21
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Konstigt att man lever när alla man äter och dricker är farligt för hälsan. Nu senast att natriumbensoat kan omvandlas till bensen i närvaro av C-vitamin. Rent kemiskt kan jag förstå det, bensoesyra är ju en bensenring där en väteatom är utbytt mot en COOH-grupp. Frågan är om det händer, när det händer och för övrigt vilka förutsättningarna är.

          Kom och tänka på det idag när jag kokade saft. Som vanligt pytsade jag i natriumbensoat, jag väntar till allt är utrett om och när innan jag ändrar receptet. Läste i veckan att livsmedelsverket skall börja utreda saken. Dom tänker visst börja med lingonsylt, lingon innehåller både c-vitamin och natriumbensoat naturligt. Det kanske blir förbjudet att plocka lingon i fortsättningen, farligt för hälsan. Hjortron också. rolleyes.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          LadyG
          Inlägg 20-03-2006, 16:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Inte för att jag dricker aspartamsötad läsk (undviker alla lightprodukter som pesten) men en 330 ml burk läsk sötad med aspartam ger ca 20 mg metanol, medan en lika stor volym fruktsaft ger 40 mg metanol och en dryck med alkohol vid samma volym ger ca 60-100 mg metanol.

          Mängden fenylalanin är ca 100 mg i en burk dietläsk, jämfört med 300 mg i ett ägg, 500 mg i ett glas mjölk och 900 mg i en stor hamburgare.

          Mängden intagen fenylalanin eller metanol genom konsumtionen av aspartam är alltså minimal, jämfört med mängden fenylalanin eller metanol som man får i sig vid intag av annan föda.

          Kliniska studier har inte kunnat påvisa några toxiska effekter och inte heller någon ökning i plasmakoncentrationer av metanol, myrsyra eller fenylalanin vid ett dagligt intag av 50 mg/kg aspartam (lika med 17 burkar dietläsk dagligen för en vuxen som väger 70 kg) (1,2).

          Aspartam.se

          Sen har vi ju livsmedelverkets trätråkiga text om cancer:

          "Resultat från djurförsök tyder på att aspartam inte heller är cancerframkallande. Sammantaget har man utfört tre carcinogenicitetsstudier på råtta.

          I samtliga studier handlar det om s k livslång exponering (två år för råtta) och med doser upp till 8 g aspartam/kg kroppsvikt och dag. Denna dos, omräknat till en vuxen människa, motsvarar cirka 2 400 burkar aspartamsötad läsk varje dag under en livstid.

          Utvärderingen av JECFA 1981 baserades på en tidig studie utförd på råtta (2). Slutsatsen blev att det inte fanns några fynd som talade för att aspartam skulle ha en cancerframkallande effekt. Efter denna studie har ytterligare två studier utförts och resultatet av dessa överensstämmer med den tidigare studien.

          Överlevnaden i kontrollgruppen var jämförbar med den i gruppen som fick aspartam. Det fanns inget dos-responssamband när det gäller tumörincidens. Faktum är att tumörincidensen var så låg som 2,8 procent i den aspartambehandlade gruppen, vilket är den spontanincidens man kan förvänta sig hos två år gamla råttor."

          SLV

          Fast jag håller mig till sån't med riktigt socker ändå.
          smile.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Gossen Ruda   Senaste cancerlarmet   19-03-2006, 20:21
          Pirum   Japp. Man får hoppas det bara gäller såna där läsk...   19-03-2006, 20:35
          Inga från Närke   Varför använder ni natriumbensoat i hemgjord saft,...   19-03-2006, 23:01
          ingrid fuxwall   Alla har kanske dina frysutrymmen...   19-03-2006, 23:06
          Felix matte   Natriumbensoat har jag aldrig använt...vet inte en...   19-03-2006, 23:12
          yenny   Jag använder natriumbensoat i min sylt för att jag...   19-03-2006, 23:23
          Felix matte   Hur många funderar alls på vad man stoppar i mun n...   19-03-2006, 23:30
          Pirum   Kanske är det så, men det här är s...   19-03-2006, 23:36
          Felix matte   Visst är det bra att det undersöks... men samtidig...   19-03-2006, 23:41
          Blomstertanten   Jag tycker ju att det är ännu allvarligare när ben...   20-03-2006, 09:24
          Birgitta P   Det varierar vecka för vecka vad som är farligt oc...   20-03-2006, 10:56
          LadyG   :huh: Använder inte natriumbensoat, det finns ju...   20-03-2006, 13:37
          Pirum   Ja, fast själv undrar jag ofta var...   20-03-2006, 14:02
          Birgitta P   Ja, fast själv undrar jag ofta varför exempelvis ...   20-03-2006, 14:13
          andersen   Nää det gör det inte, man har väll...   20-03-2006, 15:35
          Ljusalfheim   Med vilka belägg kan du påstå att ...   20-03-2006, 15:57
          andersen   Med vilka belägg kan du påstå att aspartam är ren...   20-03-2006, 16:10
          Klematis   Jag undviker oxå konstgjorda sötningsmedel. Bättre...   20-03-2006, 16:14
          Pirum   Hur som helst är det vansinnigt äckligt. Testas d...   20-03-2006, 16:23
          andersen   Ja det är det. Sedan så finns det ...   20-03-2006, 16:24
          pejori   det värsta är ju att den smakar än...   20-03-2006, 16:29
          andersen   Man får inte glömma bort vilket företag som börja...   20-03-2006, 16:41
          LadyG   Ja det är det. Sedan så finns det en annan koppli...   20-03-2006, 16:43
          andersen   Det finns många orsaker till att man inte skall kö...   20-03-2006, 16:54
          andersen   Gossen ruda, jag ber om ursäkt för "sidospåre...   20-03-2006, 17:02
          LadyG   Jag letade verkligen efter någon o...   20-03-2006, 17:17
          Ljusalfheim   Jag läste biokemi som en delkurs av cellbiologi in...   20-03-2006, 18:15
          Gossen Ruda   För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser...   20-03-2006, 20:32
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till n...   20-03-2006, 20:37
          Pirum   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   20-03-2006, 20:47
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   20-03-2006, 20:53
          cic   :lol: :lol: :lol:   20-03-2006, 21:47
          andersen   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   21-03-2006, 15:35
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   21-03-2006, 15:39
          andersen   Ja jag skulle inte äta den. Jag vet att man inte s...   21-03-2006, 15:54
          LadyG   Tja, jag härmar bara farmor (som a...   21-03-2006, 16:00
          Anki på Öland   Och du tror inte köpemoset har någ...   21-03-2006, 17:07
          Inga från Närke   En fråga: Använder ni konserveringsmedlet för att ...   21-03-2006, 17:38
          Gossen Ruda   Det är bara det Andersen att lingon innehåller bå...   21-03-2006, 21:33
          LadyG   Bor i lägenhet (ergo ingen jordkäl...   21-03-2006, 22:16


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 05-08-2025, 02:31
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon