Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Senaste cancerlarmet, Bensen i saft och sylt
          Gossen Ruda
          Inlägg 19-03-2006, 20:21
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Konstigt att man lever när alla man äter och dricker är farligt för hälsan. Nu senast att natriumbensoat kan omvandlas till bensen i närvaro av C-vitamin. Rent kemiskt kan jag förstå det, bensoesyra är ju en bensenring där en väteatom är utbytt mot en COOH-grupp. Frågan är om det händer, när det händer och för övrigt vilka förutsättningarna är.

          Kom och tänka på det idag när jag kokade saft. Som vanligt pytsade jag i natriumbensoat, jag väntar till allt är utrett om och när innan jag ändrar receptet. Läste i veckan att livsmedelsverket skall börja utreda saken. Dom tänker visst börja med lingonsylt, lingon innehåller både c-vitamin och natriumbensoat naturligt. Det kanske blir förbjudet att plocka lingon i fortsättningen, farligt för hälsan. Hjortron också. rolleyes.gif


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          LadyG
          Inlägg 21-03-2006, 22:16
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          CITAT (Inga från Närke @ 21-03-2006, 17:38)
          En fråga: Använder ni konserveringsmedlet för att det ska hålla sig längre eller varför? Hur många år ska ni ha det stå och hur förvarar ni det?

          Jag har aldrig haft i något konserveringsmedel på den tiden jag gjorde saft, sylt. gele eller äppelmos. Bara vanligt socker. Även det lilla jag gör idag så har jag det inte t.ex. i gele som är det jag gör. Bär lägger jag i frysen i lagom stora förpackningar med lite socker, så man kan tina upp och äta som efterrätt och det blir slut på en gång.
          När jag höll på med allt detta så hällde jag upp sylt,gele och äppelmoset på rena glasburkar så fullt det går, sedan parafinerade jag dem och på med ett tätslutande lock. Förvaringen var i kylskåpet en del och sedan i en sval källare och nog höll det tills nästa säsong började.
          Färdigkokt saft kan man förvara i frysen i plastflaskor som inte är fyllda helt upp eftersom de sväller vid frysning, annars kan men ha bären i frysen och koka den mängd man vill ha som räcker någon månad och förvara det i kylskåpet.
          Jag kanske är lite annorlunda men jag har aldrig förstått mig på detta med att använda tillsatser mer än socker.

          Bor i lägenhet (ergo ingen jordkällare eller sval källare under huset) och den frys jag har rymmer inte mer än den redan har. Det är den där delade modellen där överdelen är kyl och nederdelen är frys.

          Inte mycket plats där mao, däremot är köket utrustat med ett rejält stort skafferi. DÄR förvarar jag sylt, saft, marmelad och annat bär-jox - men då måste det konserveras först.

          Du tror inte jag skulle fryst in mer bär om jag kunnat? Men alla rabarber, slånbär, körsbär, hallon, jordgubbar, vinbär i alla dess former och så vidare... Nej, jag har inte det utrymmet. Det behöver jag till annat också, som mat t ex.

          En annan detalj i sammanhanget är att vi i vår familj gör av med väldigt lite sylt, marmelad osv så det måste hålla sig ett år, om det går. Ändå brukar jag få kasta sånt som jäst eller möglat (oftast det som stått längst in) sad.gif

          Dessutom måste man ju tillsätta så hysteriska mängder socker för att det ska skydda mot mögel. Läste att man, för att sylten ska bli hållbar, måste tillsätta minst 500 gram socker per kilo bär. Minskar man mängden socker måste man tillsätta konserveringsmedel, eller frysa sylten.

          Därför gör jag som jag gör, och tillsätter atamon. Det står sig inte särskilt bra där jag kan lagra produkterna, och jag har inte plats någon annanstans.

          Frågan är ju om man törs äta något av det längre... unsure.gif


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Gossen Ruda   Senaste cancerlarmet   19-03-2006, 20:21
          Pirum   Japp. Man får hoppas det bara gäller såna där läsk...   19-03-2006, 20:35
          Inga från Närke   Varför använder ni natriumbensoat i hemgjord saft,...   19-03-2006, 23:01
          ingrid fuxwall   Alla har kanske dina frysutrymmen...   19-03-2006, 23:06
          Felix matte   Natriumbensoat har jag aldrig använt...vet inte en...   19-03-2006, 23:12
          yenny   Jag använder natriumbensoat i min sylt för att jag...   19-03-2006, 23:23
          Felix matte   Hur många funderar alls på vad man stoppar i mun n...   19-03-2006, 23:30
          Pirum   Kanske är det så, men det här är s...   19-03-2006, 23:36
          Felix matte   Visst är det bra att det undersöks... men samtidig...   19-03-2006, 23:41
          Blomstertanten   Jag tycker ju att det är ännu allvarligare när ben...   20-03-2006, 09:24
          Birgitta P   Det varierar vecka för vecka vad som är farligt oc...   20-03-2006, 10:56
          LadyG   :huh: Använder inte natriumbensoat, det finns ju...   20-03-2006, 13:37
          Pirum   Ja, fast själv undrar jag ofta var...   20-03-2006, 14:02
          Birgitta P   Ja, fast själv undrar jag ofta varför exempelvis ...   20-03-2006, 14:13
          andersen   Nää det gör det inte, man har väll...   20-03-2006, 15:35
          Ljusalfheim   Med vilka belägg kan du påstå att ...   20-03-2006, 15:57
          andersen   Med vilka belägg kan du påstå att aspartam är ren...   20-03-2006, 16:10
          Klematis   Jag undviker oxå konstgjorda sötningsmedel. Bättre...   20-03-2006, 16:14
          Pirum   Hur som helst är det vansinnigt äckligt. Testas d...   20-03-2006, 16:23
          andersen   Ja det är det. Sedan så finns det ...   20-03-2006, 16:24
          pejori   det värsta är ju att den smakar än...   20-03-2006, 16:29
          LadyG   Inte för att jag dricker aspartamsötad läsk (undvi...   20-03-2006, 16:32
          andersen   Man får inte glömma bort vilket företag som börja...   20-03-2006, 16:41
          LadyG   Ja det är det. Sedan så finns det en annan koppli...   20-03-2006, 16:43
          andersen   Det finns många orsaker till att man inte skall kö...   20-03-2006, 16:54
          andersen   Gossen ruda, jag ber om ursäkt för "sidospåre...   20-03-2006, 17:02
          LadyG   Jag letade verkligen efter någon o...   20-03-2006, 17:17
          Ljusalfheim   Jag läste biokemi som en delkurs av cellbiologi in...   20-03-2006, 18:15
          Gossen Ruda   För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser...   20-03-2006, 20:32
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till n...   20-03-2006, 20:37
          Pirum   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   20-03-2006, 20:47
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   20-03-2006, 20:53
          cic   :lol: :lol: :lol:   20-03-2006, 21:47
          andersen   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   21-03-2006, 15:35
          LadyG   Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? ...   21-03-2006, 15:39
          andersen   Ja jag skulle inte äta den. Jag vet att man inte s...   21-03-2006, 15:54
          LadyG   Tja, jag härmar bara farmor (som a...   21-03-2006, 16:00
          Anki på Öland   Och du tror inte köpemoset har någ...   21-03-2006, 17:07
          Inga från Närke   En fråga: Använder ni konserveringsmedlet för att ...   21-03-2006, 17:38
          Gossen Ruda   Det är bara det Andersen att lingon innehåller bå...   21-03-2006, 21:33


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 05-08-2025, 03:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon