Tjälknöl 10 Portioner
2 kg Nötstek
Lag
7 1/2 dl Vatten 1 1/4 dl Salt 1 ts Socker 15 Enbär; krossade, (viktigt -för vilt! och "knölen")
Tillaga steken i 100 grader 10-12 timmar. Den skall vara djupfryst då den sätts in! När den är tillräckligt tinad sätts termometer i. För rödare kött, 75 C innan steken tas ut, mer vällagat, 80 C. (Min "vanliga" rostbiff tar jag vid max 65 C, men det är en smaksak..)
Lägg den varma steken i plastpåse (tjock) och häll över lagen. Låt ligga i rumstemp. minst 5 timmar. Vänd påsen då och då.
Låt sedan steken vila i kylen (håller sig flera dagar..)
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|