Har varit i kontakt med Bosse Edoff på Royal Canin för att få veta mer när det gäller antioxidanter och hundar. Så här utförligt svar har jag fått:
Vilken betydelse har anti-oxidanter ? Oxidering är en av de huvudsakliga orsakerna för nedbrytning av foderprodukter under lagring. Det berör i huvudsak fett där oxidering kan utlösa - härskning, bidrar till sänkt smaklighet - nedbrytning av livsnödvändiga fettsyror vilket kan bidra till näringsbrist och ge hud och pälsproblem - förstöra vitaminer - skapa giftiga biprodukter som kan vara skadliga m.m.
Det är därför absolut nödvändigt att säkerställa fettets kvalitet genom att tillsätta antioxidanter.
Antioxidanter begränsar syrets nedbrytande effekt, vilket är viktigt eftersom syre, även om det är livsnödvändigt, är det som startar nedbrytningsprocessen. Antioxidanter skyddar därför ett foder och bidrar därigenom till att motverka nedbrytningen. Antioxidanter finns i två huvudgrupper, syntetiska och naturliga:
- syntetiska: - BHA (Butyl-Hydroxy-Anisole) - BHT (Butyl-Hydroxy-Toluene) - ethoxyquine - gallater: tillsammans med BHA eller BHT
- naturliga: - tokoferoler: utvunna från vegetabiliska oljor - alfa-tokoferol: förstadie till vitamin E - askorbinsyra: förstadie till vitamin C.
Naturliga antioxidanter föredras oftast av konsumenten, men det är viktigt att veta att de är : - mindre stabila och därmed har de en lägre verkningsgrad (högre mängd måste användas) - de är mycket dyrare att använda, så pass mycket att den högre kostnaden ger ett direkt utslag på produktens pris.
Att välja den rätta antioxidanten och hur mycket som skall tillsättas beror på flera olika faktorer ; råvaran som skall skyddas, för hur lång tid, användningssätt, stabilitet, kostnad .. etc. Royal Canin har valt två huvudantioxidanter samt vit E + vit.C som förstärker deras effekt. Inblandningen av Vitamin E och C medverkar dessutom till att det är möjligt att sänka inblandningen av huvudkomponenterna: BHA (E 320), propylgallate (E 310) och citronsyra (E 330). Alla dessa antioxodanter används även i livsmedel.
Den Europeiska lagstiftningen tillåter inblandning av Anti-oxidanter under förutsättning att det nämns på förpackningen och enligt särskilda bestämmelser :
- Innehåller av EU godkända tillsatsämnen « ANTIOXIDANTER » på förpackningar upp till och med 10kg, - Det specifika namnet eller « E-numret » på förpackningar över 10 kg Antioxidanter tillsätts till fettråvara omedelbart efter extrahering (utvinning) för att omedelbart motverka härskningsrisken. Det görs av våra leverantörer enligt regler som upprättats av Royal Canin.
Anti-oxidanter finns även i SAVOUR-Pack och ger då förutom förpackningen ett extra skydd för att motverka oxidation av fettet.
Sammanfatting: Oavsett vilka tillskottsämnen (inkl. Vitaminer och spårämnen) man tillsätter kan de ha en skadlig effekt om de används i för stora doser.
Dessa negativa effekter är mycket väl kända och också vid vilka nivåer en överdosering kan riskeras. Det är också anledningen till varför myndigheterna har satt upp gränsvärden avseende maximal inblandning. Royal Canin använder antioxidanter för att säkerställa våra produkters kvalitet, den mängd som tillsätts är 5 – 10 ggr mindre än de maxgränser som är tillåtna i livsmedel för human konsumtion. Regelbundna kontroller av levererade råvaror genomförs för att säkerställa att våra leverantörer strikt följer de anvisningar de erhållit.
Fett är känsligt för oxidering och kan då härskning uppträtt inte fullfölja sina uppgifter i kroppen (energiutnyttjande, fleromättade fettsyror > hud och päls, transport och utnyttjande av fettlösliga vitaminer – A, D, E och K- omöjliggörs – härskning medför också att t.ex. vitamin E bryts ned).
--------------------
 They say that memories are Golden. Well maybe that is true. But I never wanted memories, I only wanted You!
|