Vad gäller just KRAV så är det aningen problematiskt vad gäller exempelvis äpplen.
Svenska KRAV-odlare får inte spruta på samma sätt som ekologiska producenter i exempelvis Italien, Tyskland, Holland. Detta eftersom KRAV ställer hårdare krav. Vilket kanske är bra.
Problemet som jag ser det är att de importerade ekologiska äpplena förses med KRAV-märkning! Trots att de inte lever upp till KRAVs standard. Detta eftersom KRAV är medlem av IFOAM (internationell ekologisk organisation) och förbinder sig att följa deras regler för märkning av grödor samt dessutom varit enda svenska certifieraren av ekologiska grödor i EU. EU-reglerna för ekologisk odling (förordning 2092/91) beskrivs på
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____8800.aspxJag hade kanske hellre sett att dessa produkter märkts med EU-symbolen för ekologiska produkter. Nån som vet hur den ser ut?
http://www.ekolantbruk.se/tidningen/artikl...304ekofrukt.pdf för mer info om KRAV och äpplen.
För att kanske bli ännu mer off-topic, Sverige HAR nu faktiskt i dagarna fått ännu en certifierare av ekologiska produkter. Det är SMAK som hittills mest fokuserat på potatis. De kommer, som jag uppfattar det, att följa EUs regler för ekologisk certifiering och inte ha egna extraregler på samma sätt som KRAV. SMAK erbjuder dock också smak- och kvalitetscertifiering dessutom, och i det avseendet så kan de sätta striktare krav än KRAV. (www.smak.se)
KRAV har dessutom flyttat certifieringen till ett dotterbolag, och kommer att kunna certifiera produkter utan att KRAV som förening är certifieraren.
För övrigt : Jag tycker att handeln bör bli bättre att erbjuda trädgårdsodlare fler olika grundstammar, kan det verkligen vara bra att år efter år skeppa ut tusentals sorter som står på samma stam? Butikerna bör även bättre förklara vilka sorter som har diverse problem. Själv är jag stor vän av Transparente Blanche och kan inte tänka mig en trädgård utan den. Och hos oss är den relativt frisk.