Lactococcus lactis L1A kan du inte köpa eftersom den är patenterad av företaget som gör verum hälsofil. Men i princip kan man göra egna fermenterade mjölprodukter enligt receptet:
"Hemgjord yoghurt (i termos)
Eftersom termosar har olika volymer så anges volymerna i "termosvolymer"
Fyll en termos med vatten (gärna en mattermos med större öppning), häll över vattnet i gryta 1 och koka upp.
Fyll termosen nästan ända upp med mjölk (av valfri fetthalt), häll över mjölken i gryta 2, skölj ur termosen.
Häll över det kokande vattnet i termosen och sätt på locket, sätt på mjölken på plattan och VAKTA den, rör om under tiden.
När mjölken nästan kokar, lyft av den och ställ grytan i kallt vattnbad, sätt i en termometer i mjölken.
Kyl mjölken till 42 grader Celcius, häll ur det varma vattnet ur termosen och häll i mjölken i stället.
Ympa med ett par tsk eller en matsked färdig toghurt.
Låt stå minst 7-8 h eller över natt.
Häll upp den färdiga yoghurten i en tillbringare, rör om, och ställ i kylen.
Om den blir lös och slaskig har inte syrningen fungerat och man börjar om från början med en ny kultur.
Kan vid serveringen smaksättas med fruktpuré, sylt eller mos.
Kommentar: Det varma vattnet i termosen skall pasörisera denna, av samma skäl värms mjölken upp innan den avkyls. Man kan ympa med olika sorters syrade mjölkprodukter, bara de har levande bakterierkultur som odlas vid rätt temperatur. Yoghurt fungerar alltid, filmjölk fungerar inte att ympa med."
Motsvarande kan man alltså göra alla sorters fermenterade mjölkprodukter. Begränsningenarna ligger i att:
1. Det måste finnas levande bakterier i den fermenterade mjölkprodukt man ympar med
2. Temperaturen bakterierna vill växa i varierar för olika bakterier, receptet ovan gäller för yoghurt . Andra bakterier vill ha högre (eller lägre) temperatur.
3. För att få en bra fermenterad mjölkprodukt måste man ofta använda flera bakterier, en som ger bra smak och en som ger bra konsistens (ett tag fuskade man och tillsatte gelatin). Skall man sedan själv lyckas fermentera mjölk så måste båda bakterierna växa, och man måste ympa med rätt proportioner av dem.
Så slutsasten är helt enkelt att man bör prova sig fram. Har man väl lyckats så kan man alltid forsätta att använda sin fermenterade mjölk som ymp, men man bör regelbundet köpa ny fermenterad mjölk och starta om med.
|