Oj, vad snålvattnet rinner till nu då!
Själv brukar jag göra Toscarabarber. Rabarber i bitar i en form blandat med socker (inte för mycket, det går att smaka av senare), strö över lite potatismjöl, sätt in i medelvarm ugn tills rabarbern smält, Gör under tiden en toscasmet så här:
Blanda samman i en kastrull
100 gr smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 påsar mandelspån à 35 gr
eller 1½ dl (ca 100gr) skållad, skalad, hackad sötmandel
( jag har använt hackad sötmandel utan att skålla och skala och det har smakat utmärkt det också)
Värm massan under försiktig omrörning på svag värme tills alltsammans blandat sig och tjocknat lite.
Ta ut rabarbern när den är helt mjuk och smaka av med mer socker om det behövs. Öka ugnsvärmen något. Bred toscasmeten över rabarbern och in i ugnen tills toscaglasyren blir gyllene och lite knäckig.
Godast lite ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.
Jag har provat att pudra kanel över rabarbern innan jag brer på toscan, och det är också gott.
Är man många kan man göra i braspannan och då brukar det bli lagom att göra fyra-fem satser toscasmet.