Jo, den agressiva smittar snabbt (inkubationstiden var runt 2 dagar, och det är ganska snabba puckar till och med för att vara virus). Sen sjuknar fågeln in med alla symptom och dör förmodligen (det finns enstaka fåglar som blir sjuka för att sen tillfriskna, de verkar dessutom bli resistenta mot återsmitta).
Den "vanliga" fågelsjukan är inte värre än en vanlig influensa, fast för fåglar då, och den grasserar med jämna mellanrum bland fåglarna. På ungefär samma sätt som influensor drabbar oss människor. Det är bara enstaka som verkligen kräver någora stora mängder dödsoffer (varav man misstänker att Spanska sjukan var en av dem).
Tills viruset smittar människa-människa och inte bara fågel-människa behöver vi inte oroa oss. Viruset dör inom ett par timmar i en död fågelkropp på sommaren, något dygn om det är minusgrader. I avföringen kan viruset överleva så länge avföringen inte stelnat (viruset behöver vätskan). Det är större risk att drabbas av salmonella i kycklingen än fågelviruset (fler tamfåglar bär på salmonella, och trots kontrollerna smiter det regelbundet igenom smittat kött). Samma sak med ägg. Viruset är känsligt för höga temperaturer, så det är bara att laga maten ordentligt så är det ingen fara, om man ska tro smittskyddsinstitutet iaf.
Så vi får inte pussa döda fåglar eller smaka på färskt fågelbajs längre, helt enkelt.