Tror knappast att Frankenthaler klarar en zon 5-vinter i kallväxthus. (Min frös ihjäl invid husknuten i zon 1.) Och Merlot är säkerligen ännu känsligare. Jag sitter just nu med Lon Romboughs standardverk ”The Grape Grower” i knät; han har ett par sidor tabeller över ”Winter Hardiness”, där Merlot får 1 på en 6-gradig skala. Till och med klassiker som Cabernet Sauvignon och Chardonnay får högre poäng i härdighet (2). Men ett par ”riktiga” rödvinsdruvor som Léon Millot och Maréchal Foch hamnar på 5, och båda kan köpas i Sverige. En amerikansk sort som Himrod (grön bordsdruva) får 4; den är vanlig i Sverige och vore ett mycket bättre alternativ för växthuset än Niagara. (Måste du beställa något riktigt härdigt ända från USA, finns 6-poängare som Elvira, Frontenac, Kay Gray eller Valiant.)
Sukribe är nog inte något dumt val för växthuset. Staketdruvor blir inte buskigare än de tillåts bli med mild beskärning. Om du ändå inte tänker ägna dig åt vinberedning, är de vanliga baltiska sorterna att rekommendera.
|