Huvuddelen av allt vin (Vitis vinifera) ska INTE ha det surt, utan föredrar magra, gärna kalkrika jordar. Tänk på kontinentens vinberg, eländiga, grusiga och steniga.
Ett undantag är de baltiska ”staketdruvorna” som bygger på amerikanskt labruscavin; de vill gärna ha rhododendronjord.
Nordica är en korsning av båda sorterna; min trivs både i skånsk lera och intill husväggen med cementrester i marken.
Om beskärning kan du läsa på
http://www.vinodling.com/besk.htmoch om sticklingar på t ex
http://www.bunchgrapes.com/cuttings.htmlJust Nordica är löjligt enkel att föröka. Det jag klipper bort före nyår sparar jag i kylen i fuktiga tidningar i en plastkasse. Efter en månad eller två stoppar jag klippet (med rätt sida upp) i såjord i krukor eller mjölkkartonger, vattnar rejält och täcker med en plastpåse. Sedan får allt stå ljust men utan direkt solsken; efter ett par veckor spricker knopparna och nya rankor växer fram.
Att jag väntar någon månad beror på att plantorna inte bör bli klara för tidigt, innan det går att sätta ut dem på friland. De växer bra på kolonilotten, men faktiskt ännu bättre invid en västervägg där de bara får sol på eftermiddagen.