GI är, som du nämner, ett ur marknadsföringssynpunkt smartare sätt att säga att det är nyttigare med mindre raffinerad mat. Tror helt klart att en del (jag själv tyvärr inräknat) käkar alldeles för mycket socker och kolhydrater, så jag säger inte att GI-dieter är fel. Men oftast behöver man inte köpa en hel hoper böcker (av författare som är med i alla tidningar och tv-program) för att äta och må bättre.
Tycker för övrigt att potatis är helt överlägset ris och pasta, även om de senare äts i fullkornsvarianter.

Syftar då på kokt potatis, även om den kylda och sen stekta sägs ha lägre GI. (Får väl tillägga att jag under många år ätit ris och pasta flera gånger per vecka)
Tillägg : det som gör att GI-dieten får folk att tappa vikt är nog inte främst att sötsuget minskar, även om det kan vara en god bieffekt. Tror det är så att få personer orkar trycka i sig nog med kött för att kompensera bortfallet av säd, ris och potatis ur kosten