CITAT (Pirum @ 23-05-2006, 20:05)
Menade att det var lite nivåskillnad på rättigheterna, "Mänskliga rättigheter" ska väl vara i praktiken icke-förhandlingsbara. Du har rätt att inte bli torterad, punkt slut, exempelvis.
En medborgerlig rättighet är en förhandlingsvara som kan ändras efter rådande ekonomiska läge exempelvis.
Ex: Man har idag rätt till barnbidrag om man har barn. Men det är knappast en mänsklig rättighet. Ok, nu blandar jag "rätt" och "rättighet", men...
Jag menar att eftersom vi idag inte befinner oss i misär, samhället i stort, så bör vi vara mer generösa mot dem som inte har, men vill ha, arbete. Notera att jag inte säger att det är en skyldighet att arbeta, även om många säkert tycker så (ofta sådana som inte arbetar). Jag är f.ö övertygad om att de flesta vill arbeta.
Men är det verkligen statens uppgift att ge alla som vill ha jobb ett arbete? Har inte individen ett ansvar också? Jag menar, om det finns ett överflöd av matematiker kanske det inte är så smart att utbilda sig till det? Eller ska staten tvinga företagen att anställa?
Jag är kluven, visst ska alla som vill ha jobb kunna få jobb. Men jag tycker nog inte att ansvaret för den saken ligger hos staten annat än genom generella, långsiktiga satsningar, som att underlätta för företagen att anställa och göra det lättare att starta företag. (Naturligtvis har staten däremot ett stort intresse av att alla ska arbeta, om inte annat för att det är skattepengar och bidrag involverade.)
AMS kan de t ex skrota och satsa de pengarna på vård och omsorg, politikerna säger själva att 70% av alla tjänster förmedlas genom kontakter.