Håller med Catlady om att det informeras för lite om vilka alternativ de unga har, hur arbetsmarknaden ser ut osv. En lång, gedigen utbildning garanterar inte jobb om man inte prickat den del av arbetsmarknaden där det råder brist på arbetskraft.
Det finns sådana områden till och med idag, det är bara det att folk vill inte ta de jobben. Om alla har rätt till ett arbete, då borde det också vara deras skyldighet att ta det som finns, eller?
Det är inte statens skyldighet att skapa arbete för alla som vill bli matematiker, däremot är det nog allt statens uppgift att se till att alla kan försörja sig (och det är billigast för staten om alla jobbar, ergo det ligger i statens intresse att få ut så många som möjlig i jobb).
AMS, som kostar miljardbelopp, förmedlar 1 fast tjänst per förmedlare och år hävdade Maud Olofsson på TV igår. Om det är sant är AMS den fetaste felsatsningen på länge. Det måste finnas effektivare sätt att få samma resultat utan skenmanövrar (låtsasarbeten via praktik osv), halvtvång och förtäckta hot om indragen a-kassa.
Jag kopplar ihop långtidssjukskrivningarna pga överarbete/utbrändhet med företagens rädsla för att anställa. De lassar hellre över mer och mer på de anställda de redan har än att riskera att dra på sig mer kostnader för att anställa en ny. Det blir ett ondskefullt ekorrhjul som vi inte verkar kunna stoppa. Kanske läge att förbättra villkoren för företagen, innan det blir värre?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|