Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Oliv, Oliver i år?
          eml
          Inlägg 12-08-2003, 14:36
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 252
          Medlem sedan:
          24-04-2003
          Medlem nr: 1 229



          Jag har ett olivträd som blommade på försommaren och har nu en hel del klasar med ca 2 mm stora frukter (?). Dessa växer väääääldigt långsamt, kommer de att bli färdiga i år eller funkar det som för apelsiner o.dyl att de blir ätklara först nästa år? Kan oliven bära frukt och blommor samtidigt?
          Är oliver goda "direkt från grenen" eller måste de behandlas på något sätt (t.ex läggas in i något)?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          JOLE
          Inlägg 13-08-2003, 11:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 113
          Medlem sedan:
          27-03-2003
          Medlem nr: 991



          Oliver mognar under hösten samma år som blommningen. Om oliverna på ditt träd endast är 2 mm stora och inte växer är det inte säkert att du kommer att få några användbara oliver. Av en klase med tio blommor brukar bara en eller ett par oliver växa sig stora. Utöver oliver som växer sig stora brukar det bildas en del "minioliver" som så småningom mognar men fortfarande små som pepparkorn.

          Möjligen beror minioliverna på dålig polinering. de flesta olivsorter är inte pålitligt självfertila.

          Vissa sorters oliver kan till nöds ätas direkt från grenen men de flesta kräver en behandling för att bli ätbara eftersom de är mycket beska i rått tillstånd. Ett enkelt sätt är att skära en skåra i varje oliv (med en vass kniv) och sedan lägga oliverna i vatten i ca tre dagar. Byt vatten varje dag och förvara burken mörkt. Man kan sedan lägga oliverna i en saltlösning bestående av 100gram salt per liter vatten. I denna lösning bör oliverna liga i ca tre månader. Om oliverna fortfarande smakar beskt låter man dom ligga en månad till. Oliverna är sedan klara att ätas men kan också läggas in med lite olja och kryddor om man så önskar. lycka till med framtida olivskördar.


          --------------------
          Johan, Zon1

          Boktips
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-09-2025, 17:58
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon