CITAT (rosita @ 10-07-2006, 06:01)
Whiskuchi och linaloviza, vem har rätt vad gäller sötningsmedel i Coca Cola light? Eller används både aspartam och sukralos?

CITAT
Fråga : Innehåller Coca-Cola Light sukralos och vad är det?
Svar:
Coca Cola Light innehåller sedan en tid det godkända sötningsmedlet sukralos (E 955). Sukralos framställs av vanligt socker (sackaros) genom att sackarosmolekyler kemiskt förändras till sukralosmolekyler. Processen är en selektiv klorering av vanligt socker och slutprodukten blir ett för naturen främmande ämne (återfinns inte naturligt i någon organism). Sukralos är ca 600 ggr sötare än vanligt socker och mängden tillsatt sukralos i ett livsmedel är därför väldigt liten. Sukralos är vattenlösligt och kan inte lagras i kroppen utan går ut med avföringen. Det bryts inte ned till glukos och påverkar inte heller insulinproduktionen. Anledningen till att många tillverkare har gått över till sukralos är att det liknar smaken av vanligt socker bäst. Det är även stabilt vid höga temperaturer och kan användas i bakning och matlagning. Sukralos upptäcktes 1976 och har varit godkänt som livsmedelstillsats i Kanada sedan 1991 och i USA sedan 1998. Först i början av förra året blev det godkänt av EU och Livsmedelsverket.
Sukralos som sötningsmedel kritiseras från miljöhåll eftersom ämnet är en organisk klorförening. Det ingår inte idag i Livsmedelsverkets uppdrag att ta hänsyn till miljön i sina bedömningar.
Camilla Thörnqvist, dietist/konsulent
Källa LivsmedelssverigeDet framgår inte av artikeln om lightläsken innehåller ytterligare sötningsmedel, t.ex. Aspartam.
CITAT
Fråga : Varför är det inte tillåtet att använda stevia som sötningsmedel?
Svar:
Stevia är en växt vars löv innehåller det söta ämnet steviosid. Steviosid är ca 300 ggr sötare än vanligt socker och används huvudsakligen i Japan och Sydamerika. I Japan konsumerar man inga mängder, och sötningsmedel används överhuvudtaget inte på samma sätt som i USA, Kanada och Europa t.ex. Om steviosid skulle tillsättas i en massa olika produkter kan det totala intaget innebära en toxisk risk, och därför agerar man hellre efter försiktighetsprincipen och väntar på fler studier som kan ge en säkrare riskbedömning.
Camilla Thörnqvist, LivsmedelsSverige/SLU
Källa LivsmedelssverigeHär finns mer info om sötningsmedel (svenska Coca-Cola hänvisar till denna länk själva) men den är lite gammal (1998) så sukralos finns inte beskrivet i artikeln.
SLV om sötningsmedel