Jag hittade en del bra information om invationsarter i sverige.
Forskningsprojekt om "AquAliens"Informations sida från naturvårdsverketEtt sitat från naturvårdsvärkets sida;
"Främmande arter som hot mot Sveriges biologiska mångfald
För den inhemska floran och faunan kan främmande växter och djur utgöra ett hot på flera olika sätt:
En främmande art kan utrota någon av landets egna arter eller bestånd. Ett exempel är minken, en nordamerikansk art som i slutet av 1920-talet började föras in i Sverige för uppfödning på pälsfarmer. Många djur har rymt eller släppts ut från dessa farmer, inte minst under andra världskriget, då ägarna inte längre hade råd att ge minkarna mat. Under senare tid har djurrättsaktivister saboterat flera pälsfarmer och släppt ut ett stort antal djur.
Minken, som numera är spridd i hela Norden, är ett effektivt rovdjur som äter fisk, fågel, mindre däggdjur, kräldjur och kräftor. I Sverige har den orsakat störst skada längs kusterna, framför allt genom att attackera sjöfåglar som häckar på marken. I Stockholms ytterskärgård är inte minst tobisgrisslan hotad; i Blekinge skärgård skräntärnan.
En främmande art kan förändra ett helt ekosystem. Utsättning av fisk i fisktomma sjöar är ett exempel. Fisktomma vatten är vanligen rika på bladfotingar och liknande kräftdjur, men dessa blir snabbt uppätna och försvinner så snart det kommer fisk i sjön. Detta skapar i sin tur problem för alfågeln, som till stor del livnär sig på kräftdjuren ifråga.
Signalkräftan är resistent mot kräftpest men har bidragit till sjukdomens spridning i Sverige. - Foto: Magnus Melin/Naturbild.
En främmande art kan vara bärare av nya sjukdomar som angriper inhemska arter.
I många vattensystem har den nordamerikanska signalkräftan satts ut som ersättning för den inhemska flodkräftan, som drabbats av en svampinfektion kallad kräftpest (även den av nordamerikanskt ursprung). Signalkräftan kan ofta fungera som smittbärare av kräftpesten. På så sätt har den bidragit till att sjukdomen permanentats och till att utslagningen av de kvarvarande bestånden av flodkräfta kunnat fortsätta."
Listor på invationsarter i Sverige:
Direktlänk till en lista över invationsarter på landEn lista på marint främande arter i sverigeEn lista över främande arter i sveriges sjöar och vattendrag^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Intressant läsning, om man orkar. Men man kan ju kolla de grupper som man är intresserad av...
Nu måste tilläggas att alla arter inte är argrisiva invationsarter, uten de allra flesta kan leva utan att förstöra/störa den naturliga ekobalansen.
Som exempel kan nämnas vinbärs snäckan och mördarsnigeln. Den ena gör stor skada medans den andra är ganska harmlös om den inte bildar allt för stora populationer, som tur är det inte så vanligt.
Hoppas ni orkar läsa, för det är intressant