Jag har inte behandlat kaprifolfjädermotten, men visst förpuppar sig dessa främst i jorden? Då borde man kunna minska antalet genom att luckra jorden i september och kanske en gång till på tidiga vårkanten.
Hittade en liten notis i Vi i Villa som fick mig att tänka att det med biologiska bekämpningsmedel ofta finns en så stor osäkerhet och krav på att de ska skötas väl. Bra är väl det, men samma känslighet är det ju med de konventionella växtgifterna. Bacillus thuringensis är inte svårare att använda än något annat medel även om det inte fått ett slagkraftigt kommersiellt namn än. Använder man pyretriner är det inte heller att bara spruta på hur osm helst som man kan få uppfattningen av.
Från Vi i Villa:
"Troligen är det kaprifolfjädermott,som äter ur knopparna. Spruta med pyrethrum flera gånger från det att bladen börjar slå ut till strax innan blomning. Följ anvisningar på förpackningen, välj helst ett naturligt KRAV-godkänt pyrethrumpreparat och spruta inte vid solsken.
Alternativt kan man pröva biologisk bekämpning med Bacillus thuringensis under vår och försommar. Det beställer/köper du i välsorterad fackhandel och följer anvisningarna mycket noga. Det är levande baciller så man måste göra precis rätt för att det skall fungera men då fungerar det mycket bra. "
--------------------
|