CITAT
-3 liter vinbär
-4 skivade citroner
-60 g vinsyra.
Varva dessa i en hink. Häll på:
-5 liter kokt, kallt vatten
Låt allt stå i 2 dygn. Sila och blanda i:
-ca 2.5 kg socker (smaka dej fram, ursprungsreceptet hade 4.5kg, huga
Jag har under flera år använt ett liknande recept, dock utan citron och med mycket mindre mängd socker och med 0.5 kryddmått konserveringsmedel / liter saft
Fin syrlig smak ( saften ska spädas)
ca 3 liter vinbär ( röda + ca 20-25 % svarta)'
ca 3 - 4 liter kokande vatten
ca 10-20 mg citronsyra
Låt stå 1 dygn
Sila genom silduk.
Värm saften lite, lös 1-2 dl socker per liter saft
tillsätt 1 kryddmått konserveringsmedel / liter saft
Fyll på i väl sköljda flaskor.
Kan förvaras vid högst 18 grader i 3 månader.
Inga problem med jäsning (om flaskorna varit rena och om de är välfyllda)
Om saften sparas mer än ca 1/2 år kan den tappa färg
I originalreceptet stod det dubbla dosen vinsyra, men jag använder den lägre dosen eftersom jag har en kanske obefogad rädsla för kemikalier
Skydda öronen för starka ljud så att Du kan njuta av Göteborgs Symfonikers konserter även när Du blir 70!