Jag bakar en del glutenfritt eftersom min svåger är allergisk. Brukar testa mig fram och göra halva satser för man vet ju aldrig. Ibland kan det bli förädiskt resultat att baka med glutenfritt mjöl.
Denna tårtliknande mandel och nougatkaka är det inget mjöl i och den tillhör den senaste favoriten. Brukar dela den i fyra delar och frysa in.
4 ägg, delade 400 g grovriven mandelmassa 100 g smält smör 1 tsk bakpulver 125 g nougatmassa (typ Odense el liknande) Mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund teflonform med avtagbar kant. Vispa/mixa ihop äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver. Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda 40 minuter. Täck med folie efter 25 minuter så den inte blir för mörk. Låt svalna en stund. Smält nougatmassan i en skål över vattenbad och bred ut över hela kakan. Dekorera med rostade mandelspån.
--------------------
Att förklara är svårt men jag vet ändå vad min hjärna tänker...
|