CITAT (LadyG @ 09-09-2006, 19:23)
CITAT (Johan.S @ 09-09-2006, 19:56)
Tyvärr hittar jag inget recept för just slånbärssaft i såkallad saftmaja.
Det finns annars gott om recept i äldre kokböcker. Den process man använder sig av i saftmajorna är i princip densamma som man förr kallade "Ångkokning", "ångning", eller "bären ångade".
Förr hade man en ställning med silduk man ställde ner i konserveringsgrytan, med en skål på botten av grytan.
Där ser man, det hade jag ingen aning om.
Slånbär innehåller väl frön som är lite giftiga, så det kanske är därför man ska sila den då?
Slånbär är ganska nära släkt med plommon. De flesta kärnor av det slaget innehåller blåsyra (även bittermandlar du köper i affären), i den meningen är de giftiga. Att slånbärskärnor skulle vara ovanligt giftiga har jag aldrig hört talas om.
Det finns nog en annan förklaring i det här fallet.