Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur konserverar man utan tillsatser?
          Alexandra
          Inlägg 24-08-2003, 19:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 280
          Medlem sedan:
          04-12-2002
          Medlem nr: 461



          Skulle vilja ha tips på hur man konserverar frukt/sylt/marmelad utan tillsatser. När jag syltar med bara socker brukar sylten ruttna efter någon vecka sad.gif Kan någon hjälpa mig?

          P.S.Jag har ingen som helst erfarenhet av parrafinering eller någon apparat eller dyl för sterilisering.D.S.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cilla
          Inlägg 26-08-2003, 21:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jag har sedan ett antal år följt ett recept för konservering från en kokbok daterad 1946 och de burkar jag har i skafferiet har datum från 1990talets mitt och är fortfarande bra! Jag använder inte atamon eller andra konserveringsmedel, men ibland citronsyra och askorbinsyra för att hålla mos od ljust. Men det är konserveringen som gjort att innehållet håller bra.

          Det handlar i första hand om att sterilisera burkarna, samt att lägga i det man ska konservera medan det fortfarande är kokhett.

          Koka burkar och lock i minst 20 minuter. Tag upp dem med en grillsax eller något som också legat i det kokande vattnet när du ska hälla i det du vill konservera. Se till att vara lite snabb och att det du ska konservera är kokhett eller närapå.

          Lämna några cm luft i burken, skruva på locket medan det är kokhett och tag inte på innerkanten på burk eller lock. (Det är diskhandskar som gäller och man bränner sig lite ändå, men det kan det vara värt...).

          Ställ burken upp och ned med locket ned medan det hela svalnar. Då tätar locket helt och det skapas vaccuum.

          Sedan säger det "klick" när man öppnar... Känns ganska proffsigt faktiskt. Och som sagt - står sedan burkarna mörkt och helst lite svalt så håller de mycket längre än om man använder svala burkar och en massa atamon.


          --------------------
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Alexandra   Hur konserverar man utan tillsatser?   24-08-2003, 19:53
          Alexandra   Ingen som är fena på konservering????   25-08-2003, 11:51
          Ingrid på Västkusten   Vad är det för sylt och hur gör Du? Undrar Ingrid...   25-08-2003, 12:10
          Alexandra   Hallonsylt, blåbarssylt, jordgubbssylt....det är s...   25-08-2003, 13:01
          Ingrid på Västkusten   Är det benseocainet Du inte gillar? Steriliserar D...   25-08-2003, 14:07
          Alexandra   "Är det benseocainet Du inte gillar?" ...   25-08-2003, 18:53
          Ingrid på Västkusten   Det beror på vart Du lägger ribban Alexandra. Jag ...   25-08-2003, 19:39
          Ina   Man kan ju frysa både färdig saft och sylt om man ...   25-08-2003, 21:06
          Hannele   Konserveringsmedel är nyttigare än Alexandra   Det skulle vara jättesnällt om du har möjlighet at...   26-08-2003, 19:47
          Nina H   Jag fryser in alla bär och tar fram under vintern ...   26-08-2003, 19:54
          Virgo   hallöj, Hur får man upp grillsaxen utan att brän...   27-08-2003, 00:22
          Alexandra   Tack för det här tippset Cilla! Vad glad jag ...   27-08-2003, 18:03
          Cilla   Jag har plommonsylt och -kompott kvar från 1995, s...   27-08-2003, 18:18
          Ingrid på Västkusten   Citron å askorbinsyra använder jag själv - inget a...   27-08-2003, 19:23
          Alexandra   Ingrid, har du burkarna i en lånpanna med vatten i...   01-09-2003, 19:55
          Ingrid på Västkusten   Nää vaddå? 75 grader skrev jag ju!!! ...   01-09-2003, 20:23
          Towanda   Socker är ett konserveringsmedel. Etanol är ett ko...   01-09-2003, 21:25
          Cilla   Hur får man upp grillsaxen utan att bränna fingr...   01-09-2003, 22:11
          estet   Precis som du beskriver Cilla gör alltid min mamma...   01-09-2003, 23:49
          KURT   Jag har provat att autoklavera vid 121 grader 20 ...   02-09-2003, 05:29
          Cilla   Ingrid, din variant låter klart enklare än min. I ...   02-09-2003, 07:35
          Louise i Göteborg   Gamaldags konserveringsaparater kan man köpa på lo...   02-09-2003, 08:33


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 12:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon