Hej! Det går utmärkt att frysa basilika. Bäst är att inte hacka bladen. Lägg i stället lagom mycket hela blad i "gladpack". Du kan lägga många sådana småpaket i en större påse eller burk.
När du sedan ska använda basilikan, tar du ett av småpaketen och klämmer försiktigt på det. Sedan öppnar du det och lägger den ännu frysta basilikan direkt i maten du lagar.
Varför är det bättre att göra så, än att hacka den först?
Jo, den behåller smaken mycket bättre, om man fryser in den hel.
Lycka till med din goda basilika. Jag ser nu att någon annan har skrivit nästan samma sak.
När det gäller övervintring: basilikan klarar absolut ingen frost! Så ta in den i köksfönstret (eller i växthus, men det får inte bli under noll!).
Däremot trivs den alldeles utmärkt i köksfönstret, OM det inte är alltför torrt. Tyvärr (för växternas del) har vi ju ofta ett element under fönstret. Det gör att växten utsätts för torr värme, som särskilt basilikan har svårt att klara.
Jag brukar dra ner på värmen litet, se till att vattna basilikan varje dag och gärna ha ett större fat under, där det står litet vatten (men observera att basilikan inte klarar att stå i vatten, du måste höja upp den med stenar eller liknande, så att vattennivån är under krukan). Då får den ett litet fuktigare mikroklimat, som den trivs mycket bättre med.
Lycka till med basilikan MadeleineB
--------------------
Hyllegården - din kryddbod på nätet! Örter, kryddor, olivtvål och mer... www.hyllegarden.com Gå ner i vikt - vår metod är enkel och effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
|