plommonmos
1 kg väl mogna plommon 1-2 dl socker 1-2 krm askorbinsyra
Dra skalet av plommonen och ta ur kärnorna. Mosa köttet och blanda med socker och askorbinsyran. Häll i små burkar och frys. Gott i rulltårta och till våfflor.
Plommon i konjak
1 kg plommon, gärna hälften var av två sorter. 5 dl vatten 3 dl socker 3 dl konjak
Skålla och skala plommonen. Koka upp vatten och socker och låt koka ihop ca 15 min på ganska svag värme. Lägg ner plommonen i lagen och låt allt få ett uppkok. Dra kastrullen från plattan och häll ner konjaken. Skölj burkar med atamon, ta upp och fördela plommonen i burkarna och slå lagen över. Tillslut väl och lagra minst 2 veckor.
Idas plommonkaka Till 6 pers
1 l plommon 1 dl socker
Mördeg: 3,5 dl mjöl 150 gr smör 2 msk socker 2 äggulor
Äggstanning: 3 ägg 2,5 dl mjölk
Till garnering: 10 skållade sötmandlar.
Sätt ugnen på 200 gr Blanda samman ingredienserna till mördegen och ställ den svalt. Skölj, kärna ur och halvera (eller klyfta stora) plommonen. Strö över sockret. Kavla ut degen och klä botten och sidorna i en låg form. Lägg ner plommonen och vik in kanterna. Vispa samman äggstanningen och häll över plommonen. Strö över flisad mandel. Grädda ca 35 min. Äggstanningen ska ha stelnat och fått vacker färg. Serveras något avsvalnad med kaffegrädde.
--------------------
|