Hej Sanna! Jag tror du gjorde rätt, det är mycket bättre att sila bort bladen. Annars kan de som sagt börja ruttna i oljan. Smakar din olja basilika, tycker du? Om den har en god basilikasmak, verkar det dumt att låta den stå längre, tycker jag. Då riskerar man att den blir dålig. Men så länge oljan inte blir grumlig, du ser tydligt när den börjar bli det (det blir liksom litet slemmigt omkring bladen, stor skillnad mot hur oljan ser ut när den är OK). Om du inte är riktigt nöjd med basilikasmaken, kan du prova försiktigt att låta den stå litet längre, men inte alltför länge. Men titta noga på den, innan du silar, så att du inte använder oljan om den blivit dålig.
När du väl har silat bort basilikabladen, håller sig oljan rätt länge. Ungefär som okryddad olja, skulle jag tro.
Jättegott i sallader, pesto, till tomater.....just nu tryter fantasin, men du har säkert redan själv märkt hur god den blir.
Själv är jag som jag sagt litet feg. Jag har också haft tillgång till färdig basilikaolja tidigare, och då har jag inte brytt mig om att försöka själv, eftersom jag kände till att det kan bli problem.
Men nu har jag inte någon "proffsgjord" längre, så jag tänker försöka själv. Återkommer med fler utlåtanden, när jag har skaffat mer erfarenhet. Hälsningar MadeleineB
--------------------
Hyllegården - din kryddbod på nätet! Örter, kryddor, olivtvål och mer... www.hyllegarden.com Gå ner i vikt - vår metod är enkel och effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
|