Celiaki=glutenintolerans: gluten är ett protein som finns i de fyra sädesslagen men framförallt i vete, korn och råg. Ris, hirs och majs går bra. Dessutom finns det glutenfritt mjöl att köpa och baka av. Däremot kan en som inte tål gluten äta socker, Boxer! (Såvida han inte dessutom råkar vara diabetiker!) Eftersom vi går mot juletider så kan det kanske passa med ett recept på en saffranskaka som är så god att den kan ätas av vem som helst (vilket naturligtvis gäller andra glutenfria recept också!) Kakan är snabbakad.
6,5 dl glutenfritt mjöl 2 tsk bakpulver 2 dl strösocker 1 g saffran 1 dl russin 120 g smör eller margarin 2 dl gräddmjölk Garnering: pärlsocker och eventuellt också hackade nötter.
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en form som rymmer ca 1,5 l. Blanda mjöl, bakpulver, socker och saffran i en bunke. Finfördela fettet i blandningen, rör ned russinen och gräddmjölken och blanda samman till en deg. Lägg degen i formen o strö över pärlsockret. Grädda på första falsen i ugn ca 45 min. Låt kakan stå o svalna innan den stjälps upp.
Man kan givetvis också byta ut vetemjöl mot Maizenamjöl (majsmjöl), men det ger ett säkrare resultat att använda glutenfritt mjöl som finns i särskilda paket.
|