Halloj Uffe,
Jag är rätt kass på att svara åxo.. Det går liksom i perioder jag vågar mig på inlägg, jag besöker detta forum nästan dagligen, mycket kul att se att så många tycker om odling, och det känns riktigt kul att få "prata" med en annan potatis fantast. Trodde inte det kunde finns någon mer än jag, familjen skakar på huvudet och ler lite överseende då jag kommer in med en spann nyupptagen potatis, och visar hur vackra de olika sorterna är, avlånga lila blå mandel, runda ljusrosa silla, gula timate, vita valor.
Jag brukar prova olika sorter varje år, men jag har problem med att få den egna sparade potatisen att bli bra som utsäde. Jag lyckas alltid med nytt utsäde köpt i butik. Jag försökte länge hålla liv i en sort jag växt upp med, Blå mandel, men de blev bara mindre med åren, så jag tröttnade på dem..
Årets exklusivaste potatis var Canarisk potatis, min dotter bodde ett tag på Gran Canaria, och jag blev givetvis förtjust i öns lilla fläckiga potatis då vi hälsade på henne. Hon tog med några stycken då hon kom hem, de satte jag i ett land en bit bort och de blommar faktiskt nu

Så jag hoppas kunna sätta dessa knölar vidare nästa år.
Jag har försökt med norrländsk mandel, men de verkar inte trivas här, jag antar att den korta och intensiva sommaren i norr, har fördelar för viss växtlighet, och de får troligen fler soltimmar än här nere, jag tycker mig märka att smaken på potatisen blir bättre (starkare) ju soligare sommar vi haft. Jag märker åxo att jorden är bättre om vi haft rejält kallt en vinter, mycket lättare att bearbeta då jag spadvänder mitt land för hand, så jag tror det är en fördel att odla potatis där du är.
Annars blev året som sagt förstört pga. bladmögel, och så här i efterhand inser jag ju att man måste gå igenom plantorna dagligen och ta bort smittad blast, då tror jag man kan hålla undan smitta ganska bra. Men det är underligt att jag inte tidigare drabbats så tidigt på säsongen, förr om åren, och även då jag växte upp, såg jag bladmöglet som en naturlig sak då potatisen var klar att ta upp. Nästa år ska jag prova rådet att spruta med bikarbonat o såpa, men jag är tveksam till om det kan hjälpa.
Jag tycker det skulle vara kul att prova dina röda krokar, men vad är jiffu påse för nåt? Nåja, jag lägger undan några extra timate nu i höst, så får vi se till våren hur vi gör.
Bästa potatishälsningar,
Navåsarn.