Hej Stina och alla andra vörtbrödsfantaster!
Här kommer ett recept på vörtbröd som jag har fixat till själv. Jag tyckte inte att något av recepten i kokböcker och på vörtpåsar gav mig det vörtbröd jag ville ha så jag plockade ihop ett själv.
VÖRTBRÖD5 dl rågflingor
2 flaskor porter
2,5 dl mörk sirap
3 dl mjölk
100 g margarin (eller 1 dl flytande margarin)
½ dl vörtpulver
25 g hela torkade pomeransskal (kan bytas ut mot 1 msk malda pomeransskal)
2 paket jäst till söta degar
3 dl russin (kan uteslutas)
2,2 l vetemjöl
1 msk mörk sirap + ½ dl vatten
Häll rågflingorna i degbunken. Koka upp portern och häll den över rågflingorna. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
Smält margarinet, häll i mjölk och sirap i kastrullen och låt också denna blandning bli fingervarm. Häll den sedan i degbunken. Blanda ordentligt.
Smula ner jästen, häll i pomeransskal (om du använder torkade skal, gör i ordning dem enligt anvisning på paketet/påsen) och vörtpulver. Rör om igen.
När jästen lösts upp skall vetemjöl och russin (efter tycke och smak) hävas ner i bunken. Arbeta degen kraftigt i drygt 5 minuter.
Sedan skall degen jäsa till dubbel storlek. När den har gjort det stjälper man ut den på bakbordet och delar den i fyra lika stora delar som formas till limpor. Lägg limporna "på tvären" i en smord långpanna. Pensla fett på sidorna av limporna, som då blir lättare att ta isär när de är färdiggräddade.
Låt limporna jäsa upp till dubbel storlek. Grädda dem i 200 grader ca 40 minuter. Ta ut dem och pensla med lite mörk sirap utrörd i varmt vatten. Grädda 10 minuter till.
Hoppas att det smakar bra!
katarIna