Trattkantarellsoppa
liter färska rensade trattkantareller eller 3 – 4 dl förvällda (ca 200 g) 1+3 msk smör 1 liter grönsaksbuljong, tärning 1/2 dl torr sherry (går bra att använda hemgjord nyponsherry) 1/2 dl finhackad gul lök 1/2 dl fint tärnade morötter 1/2 tsk timjan 1 msk tomatpuré 3 msk vetemjöl 2 dl creme fraiche ca 1/2 tsk salt 1/2 – 1 krm cayennepeppar (1 ask kryddkrasse till serveringen)
Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela små- koka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat. Späd med svamp- och sherrybuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar – soppan är klar för servering
Nyponsherry
2 liter hela osköljda frostnypna nypon 3 3/4 liter vatten 1,7kg socker
Koka vatten och socker och låt det kallna. Blanda sedan allt i en hink med passande lock. Rör regelbundet de 3 första dagarna, därefter en gång i veckan. Låt stå 6 månader. Sila drick och njut. (efter ca. 5års lagring är sherryn som bäst).
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|