Dom här tycker jag är goda!
Svampbakelser
Ingredienser: 2 rektanglar fryst smördeg 4 msk färskost med örter, t ex bonjour eller cantadou ca ½ l trattkantareller salt, peppar 1 äggula Tina smördegsplattorna. Sätt ugnen på 200 grader. Stek den rensade hela svampen (dela dem som är mycket stora) i lite smör några minuter. Salta och peppra. Dela varje smördegsplatta på mitten. Skär en drygt centimeterbred ram med vass kniv runt varje, dock inte ända ner i botten. Bred lite färskost i mitten av varje smördegskvadrat. Lägg på en hög trattkantareller men håll kanten fri. Den penslas med lite uppvispad äggula. Sätt in plåten med bakelserna mitt i ugnen och grädda i 20 minuter. Strö ut små blandade salladsblad (jungfrusallad) på varje tallrik och lägg på svampbakelserna.
Viltpaté med päronlingonsalsa
Det här behövs till en 1,5 liters form: 1 gul lök, i bitar 2 vitlöksklyftor, skivade 100 g trattkantareller, förvällda 1 msk smör 450 g älg- eller rådjurfärs 100 g bakad leverpastej 2 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymald 1 1/2 tsk timjan 100 g bacon, tärnat 2 msk vetemjöl 2 ägg 1 dl grädde 1 dl crème fraiche Salsa: 2 päron 1 dl lingon 1 dl vit sirap 2 krm salt 2 krm svartpeppar, nymald Ugn: 200º
Gör så här: 1. Smörj en ugnssäker oval patéform med lock, eller avlång brödform, med smör. Stek lök, vitlök och svamp i smör i en stekpanna. Låt blandningen svalna. 2. Blanda färs, leverpastej, salt, peppar, timjan, bacon, vetemjöl, ägg, grädde och crème fraiche i en skål. Arbeta ihop allt till en smidig färs. 3. Tillsätt lök- och svampblandningen. Klicka ner smeten i formen och släta till ytan. Täck med lock eller aluminiumfolie. Grädda patén i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Låt patén svalna och sedan kallna över natten i kylen. 4. Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i tärningar och blanda med lingon och vit sirap. Smaka av med salt och svartpeppar. Skär upp patén i skivor och servera med sallad och salsa. Tips! Patén går bra att frysa.
Smaklig måltid!
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|