Jag har provat diverse sätt att förvara motrötterna, sval källare etc.
De senaste åren har jag istället använt en mycket gammal och klassisk metod som alla har hört talas om men nästan ingen nyttjar: stuka. Stukan är ett helt suveränt sätt att förvara rotfrukter, mycket bättre än matkällare och liknande. Rotfrukterna känns fräscha och nyskördade även när jag skottar fram dem i mars-april. Det slår allt jag provat innan.
Så här lägger jag min stuka: Rotfrukter blandas i sorktäta lådor (en modern utveckling) med torv. De sätts ner i jorden på ett djup ovanför den nivå dit markvattnet når. Sedan skottar jag på ett par dm jord ovanför. Ovanpå det lägger jag ett täcklager med löv, säckar med planteringsjord, halm (om jag får tag i det) och annat som kan tjäla men är lätt att bryta upp.
Det är viktigt att hålla ordning i stukan och att lägga en jämn blandning av de olika rotfrukterna i varje låda.
Den första lådan kommer att åka upp nästa helg, då har förrådet i kylen tagit slut.
|