Här är ett annat recept som jag hittade i min mammas gamla bok "Frukter och bär". 1. Tvätta och klyv frukten, de större i flera klyftor. 2: Koka frukten mjuk i vatten, 4 dl / kg frukt, c:a 25 min. 3. Sila saften, men rör inte under tiden. 4. Väg den avrunna saften. Blanda den med lika mängd socker. Låt blandningen koka i en halv timme. 5. Tillsätt 1 tsk citronsyra / liter saft. Häll på geléglas. Förvara svalt.
Moset som blir över kan man passera och blanda med mosat mjukkokt äpple. Till 2 delar kvittenmos tar man 1 del äpplemos. Sockra och frys.
Ett annat tips är att göra Dansk kvittenkonfekt av moset. Passera det och koka upp med halva mängden (av mosets vikt) socker. Torka i pappersklädd stekpanna på svag värme och skär i bitar.
Pia
--------------------
Pia mitt i Skåne zon 1
|