Citat Tobb:
CITAT
Hur stor skillnad är det på diabasmjöl och typ kvartsmjöl? Och vilken sort finns det att köpa i vanliga handelsträdgårdar?
Rätt stor skillnad tror jag. Kvarts är mer eller mindre ren kiseldioxid medan diabas innehåller fler mineraler.
Citat Susanna:
CITAT
Intressant läsning tycker jag, men hur tror ni kraftig lerjord reagerar på stenmjöl? Risk att det blir en hård massa som inte går att göra något med?
Jag tror inte att lerjord behöver stenmjöl för att det ska växa bättre. Lera är i praktiken "stenmjöl" fast mkt finare partiklar. Lera är i regel mineralrik som den är.
Som artikeln tog upp så odlade de med stenmjöl på ursvallade moränjordar i högländerna, jord som naturligt är väldigt fattig på mikronäringsämnen. Klart att växterna får det bättre när jorden blir rikare men fortfarande så är det kväve och fosfor som är de viktigaste näringsämnena för växter så man måste fortsätta gödsla.