Champinjoner, citronskivling, fjällskivling, blåmusseron, blodriska, fårticka, trattkantareller och vanlig kantarell. Godast är champinjoner, citronskivling och fjällskivling. Det är synd att så många ratar champinjonen, av rädsla för att det skall vara vit flugsvamp eller giftchampinjon. Men det är inte svårt att skilja dessa åt. En vit flugsvamp har ALDRIG färgade skivor, dom är vita. Hos champinjonen är dom svagt brun/rosa eller bruna om svampen är lite äldre. Vit flugsvamp har en påslik strumpa runt foten, det har aldrig champinjonen. Vit flugsvamp luktar rå potatis, champinjoner luktar mandel.Så har den ingen strumpa, har färgade skivor och luktar mandel. då är det ingen flugsvamp. Giftchampinjon, är nog mycket ovanlig, har själv aldrig stött på en sådan. Den är ännu lättare att identifiera. Skrapa längs foten på svampen, med kniven, gulnar det kraftigt i skrapytan, skall man inte plocka den. Har en enda gång sett en sådan och det var på Irland, här aldrig.
|