Grenar större än 5 cm diameter som beskärs på björk leder närapå alltid till snabba rötskador, men års- och tvåårsskott brukar gå att ta utan röta. Björk har som Åsa nämnde inte den övervallningsförmåga som andra trädslag har.
Jag har aldrig sett en lyckad björkhäck av det slag man tänker sig häck, där grenar delar sig så att bladmassan bildar en grön "vägg". Däremot "halvalléer" av stamträd som man årligen småklippt årsskotten på (ett år gamla skott).
Om topparna inte är dubbeltoppar pga tidigare toppbeskärning skulle jag fundera flera gånger på att göra en toppbeskärning. Kanske är det bättre att låta häcken bli högre och björkarna få bli tätt stående, karaktärstypiska "alléhäcksträd".
Ett annat alternativ är att låta häcken ha ungefär den höjd den har och fortsätta att småklippa i årsskott, även i toppen. Man ska dock vara medveten om att detta är ett enormt arbete med tusentals klipp årligen, om det gäller flera björkar.
Har det gått så långt mellan beskärningarna att björkarna börjat bilda dubbel- och trippeltoppar är frågan om man någonsin kommer att få häcken att bli vacker igen. Man kan kanske prova att småklippa i årsskotten och se om man kan få till förgrening som döljer topperiet.
Om tider håller jag med Åsa - juli-augusti och i söder även september om det varit torrt.
--------------------
|