Tjälknul i rödvin
1 - 2 kg fryst kött 7,5 dl vatten 2,5 dl rödvin 1/2-1 dl salt 1 msk torkad körvel 1 msk torkad timjan 1 msk torkad rosmarin 1/2 msk grovmald svartpeppar 3 vitlöksklyftor, lätt skårade 1 gul lök, i klyftor
Sätt ugnen på 75 gr Lägg i köttet i långpanna på galler i ca 12 tim till innetempen är ca 70 gr
Koka upp vatten och rödvin, ta av kastrullen från värmen och lös saltet däri Tillsätt kryddor och lök och låt lagen svalna något Lägg köttet i en stekpåse och häll över lagen. Låt det ligga minst 5 timmar men gärna över natten.
Älgköttbullar
600 gr finmald älgfärs 200 gr fläskfärs 2 hackade lökar 3 skivor vitt bröd 3 dl grädde eller mjölk salt, peppar, socker och några droppar soya
Stek löken mjuk och låt den svalna. Kantskär brödet, låt det svälla i grädden minst 10 min tillsätt löken i bröd-gräddblandningen och mixa detta blanda färserna noga och rör ner detta Smaka av med kryddor, socker och soya. Låt färsen vila 10 min. stek i smör och olja
--------------------
|