Här kommer en riktig favorit hos mig.
Pepparkaksälg
2,0 kg stek
1,5 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
vatten
1 tsk svartpeppar
1 tsk riven muskot
1 tsk kanel
3/4 krm kryddnejlika malen
3 dl grädde
3 dl gräddfil
2 msk mjöl
1 msk smör
*Bryn köttet och vispa ur pannan, sila upp 1 dl steksky.
*Blanda kryddorna i en skål.
*Späcka köttet med vitlök, gnid in dom blandade kryddorna.
*Blanda grädde, gräddfil och sky. Låt steken puttra i detta ca 1,5 h. Ta
tempen på steken, den är klar vid 75-77 grader.
*Ta upp steken och svep den i folie.
*Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll, som vispas ner i steksåsen, den steken puttrat i.
*Koka ca 5 minuter.
*Smaka av, tillsätt mer kryddblandning om så behövs.
Om köttet är fryst ska det tina minst tre timmar före tillagning.
Jättegott
/Åsa