Full version: Älgrecept efterlyses
Reserv
Har en hel älg i frysen.....styckad rolleyes.gif Men jag vet inte va´jag ska göra med den, älgragu kan man juh inte göra av ett par hundra kilo kött, då lessnar man snart, kom gärna med just era favoritrecept så jag blir av med älgen. rolleyes.gif wub.gif
evelina
Här får du en länk av mig som jag gillar.

Riktigt MUMSIGT

Länk laugh.gif
Magdis
Tjälknöl av älg är fenomenalt gott! smile.gif
netaave
Tjälknul i rödvin


1 - 2 kg fryst kött
7,5 dl vatten
2,5 dl rödvin
1/2-1 dl salt
1 msk torkad körvel
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1/2 msk grovmald svartpeppar
3 vitlöksklyftor, lätt skårade
1 gul lök, i klyftor

Sätt ugnen på 75 gr
Lägg i köttet i långpanna på galler i ca 12 tim till innetempen är ca 70 gr

Koka upp vatten och rödvin, ta av kastrullen från värmen och lös saltet däri
Tillsätt kryddor och lök och låt lagen svalna något
Lägg köttet i en stekpåse och häll över lagen.
Låt det ligga minst 5 timmar men gärna över natten.

Älgköttbullar

600 gr finmald älgfärs
200 gr fläskfärs
2 hackade lökar
3 skivor vitt bröd
3 dl grädde eller mjölk
salt, peppar, socker och några droppar soya

Stek löken mjuk och låt den svalna.
Kantskär brödet, låt det svälla i grädden minst 10 min
tillsätt löken i bröd-gräddblandningen och mixa detta
blanda färserna noga och rör ner detta
Smaka av med kryddor, socker och soya.
Låt färsen vila 10 min.
stek i smör och olja
Sommartorparn
Här är ett recept:
Älg med choklad
biggrin.gif
Gåsis
Här kommer en riktig favorit hos mig.

Pepparkaksälg

2,0 kg stek
1,5 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin
vatten
1 tsk svartpeppar
1 tsk riven muskot
1 tsk kanel
3/4 krm kryddnejlika malen
3 dl grädde
3 dl gräddfil
2 msk mjöl
1 msk smör

*Bryn köttet och vispa ur pannan, sila upp 1 dl steksky.
*Blanda kryddorna i en skål.
*Späcka köttet med vitlök, gnid in dom blandade kryddorna.
*Blanda grädde, gräddfil och sky. Låt steken puttra i detta ca 1,5 h. Ta
tempen på steken, den är klar vid 75-77 grader.
*Ta upp steken och svep den i folie.
*Arbeta samman smör och mjöl till en liten boll, som vispas ner i steksåsen, den steken puttrat i.
*Koka ca 5 minuter.
*Smaka av, tillsätt mer kryddblandning om så behövs.


Om köttet är fryst ska det tina minst tre timmar före tillagning.

Jättegott wub.gif

/Åsa
Bitta98
Tillaga älgen som nötkött, dvs biff, kalops, stek osv. Om man utesluter enbär när man tillagar älgen och kryddar som nötkött så smakar det inte vilt. Här äter vi bara älgkött och jag lagar till det som nötkött. Kan tillägga att personer som sagt att de inte tycker om älgkött har inte ens märkt att de fått älg till middag. tongue.gif
Blomstertanten
Handlar det bara om att bli av med älgen så hjälper jag så gärna till tongue.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon