Morotslåda
1 1/2 kg morötter
vatten, salt
2 1/2 dl grötris
5 dl mjölk eller grädde (jag brukar ta fifti/fifti)
2 ägg
1 msk sirap
salt och vitpeppar efter smak
smör
Skala och skär morötterna i bitar. Koka i ca halvliter vatten med salt. Använd morotsvattnet till att koka risen mjuk.
Mosa morötterna, gärna i hushållsassistent.
Blanda alla ingredienser utom smör, krydda, smaka av och häll i smörad form. klicka på några klickar smör.
Jag använder alltid engångsformer.
Grädda i ugn i 175grader i ca en timme.
Var försiktig med vitpepparn, för mycket förstör hela lådan... vet detta av egen erfarenhet...
Kålrotsslåda
1 1/2kg kålrot
vatten, salt
1dl skorpmjöl
2 ägg
2dl grädde
1/2-1dl sirap
vitpeppar och muskotnöt efter smak
skala och skär kålroten i bitar. Koka mjuk i lite vatten, ta vara på kokvattnet. Mosa rotfrukten. späd med kokvattnet (1-2dl) och tillsätt skorpmjölet. Blanda i äggen och grädden. Krydda. Smaka av.
Häll i smörad form och strö på skorpmjöl och några klickar smör.
Grädda i 175grader 2-3 timmar.
Edit: båda lådorna kan man göra i förväg och bara värma i ugn på julafton.

Edit 2: har ändrat rotfrukt till kålrot som det faktiskt heter...