Att grodda solrosfrön
av Nina Ahlm
Solrosgroddar är hur gott och nyttigt som helst men tyvärr ganska dyra att dryga ut salladen med varje dag. I stället kan man grodda sina solrosfrön själv. De är supergoda att ha i sallad, soppa, wok och på smörgås .
Gör så här;
Börja med att lägga hela solrosfrön, med skalet kvar, i en skål med vatten. Det brukar vara lagom med 1/2 dl frön. Skölj fröna under rinnande vatten. Lägg sedan över fröna i en glasburk med lock fylld med nytt vatten och låt stå över natten.
Häll av vattnet ur glasburken nästa morgon och låt solrosfröna vara kvar utan vatten och grodda. Detta kan ta ett par dagar. Glöm inte att skölja fröna med vatten ett par gånger under dessa dagar.
När du efter ett par dagar anar en liten grodd sprider du ut ca 2 cm odlingsjord på en bricka, sprid ut groddarna och tryck ner dem en aning i jorden men täck dem inte. Vattna över med blomspruta. Lägg till sist blött papper och plastfolie över så att de inte riskerar att torka.
När pappret börjar att lyfta p.g.a. att groddarna växer, lyfter du bort papper och plasten, placerar brickan ljust och låter dem växa tills de är ca 10-15 cm. Förvara groddarna i kyl i upp till en vecka.
http://www.nlife.se/2006/04/