Polkagrisar
5 dl strösocker 2 1/4 dl vatten 2 tsk ättiksprit 15 droppar pepparmyntolja, från apoteket 5-6 droppar röd karamellfärg
Neutral matolja Gummihandskar Degskrapor helst av plast, metall måste oljas ofta. Marmorskiva Sax vänner
Koka socker och vatten till ca 150 grader. När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. För flitig omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan. Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med Under tiden oljar du in marmorplattan (samt degskraporna om du använder skrapor av metall) och saxen/kniven Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan. Luta kastrullen något mot spisen och lämna värmen på 1:an. Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten. Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan. Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna. Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM. Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv". Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet. Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill. Enklast är att göra långa stänger (20-25 cm), vira in dem en och en i smörpapper och sedan dela dem i mindre bitar när det är dags att äta dem. Eller klippa lagom karamellbitar och slå in på samma sätt. Annars riskerar du att stå med en stor polkagrisklump som enklast delas med stämjärn och hammare.
--------------------
|