CITAT (Betty @ 08-12-2006, 11:17)
Här med finns några recept.
Hittade just mammas gamla mjödrecept, hon gjorde så här:
8 liter vatten
½ kg strösocker
½ kg farinsocker
1 citron
½ dl humle eller 1 flaska öl
1/4 tsk jäst
russin
Sockret upplöses i det kokande vattnet. Citronen skalas och skäres i skivor, ta bort kärnorna. Slå sockervattnet över citronskalen och citronskivorna och dem i hett vatten sköljda humlen. (tillsätt en flaska öl om du inte får tag i humle). När blandningen svalnat tillsätts jästen som upplösts i lite ljummet vatten.
Låt mjödet stå i rumsvärme till nästa dag, täck kärlet/hinken med t.ex.en ren kökshandduk.
Tappa på flaskor och släpp ner några sköljda russin i var flaska. Låt dem stå i rumsvärme ytterligare en dag. Förvaras sedan svalt.
Din mammas är kanske det jag haft, att man kan ersätta humlen med en öl bara så där!
Ja då har man lärt sig något nytt idag också!
Har dock för mig att vi hällde på flaskor direkt och "korkade" med bomull!
Ett år exploderade några flaskor och det blev till att julstäda köket en gång till.