färska fikon med fyllning av skinka mm fikon färska rökt skinka olivolja getost efter behag Halvera fikonen , skär en skåra och tryck in skinka och en smal bit getost ringa över olivolja
saffransdoftande ostbollar 300 g mandelpotatis, ca 4 st 2 äggulor 100 g Herrgårdsost eller annan favoritost lite saffran 1/2 dl Kesella 4 skivor färskt formbröd vetemjöl 1 ägg olja till fritering 12 skivor Seranoskinka salt och peppar
Gör så här Skala och koka potatisen. Pressa potatisen medan den fortfarande är varm och blanda med äggulorna. Salta och peppra.
Riv herrgårdsosten grovt. Blanda osten med Kesella och basilika. Smaka av med salt och peppar.tillsätt saffran efter smak,ger fin färg o doft . Rulla ostblandningen till 12 kulor. Frys dem lätt. Ta ut ostkulorna ur frysen och täck dem med potatis. Tryck till ordentligt och frys lätt igen.
Mixa brödet till ströbröd. Rulla bollarna i mjöl, uppvispat ägg och sist brödsmulorna. Fritera dem i en neutral olja, exempelvis raps-, solros- eller majsolja, i 180° tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter. Linda en skiva Seranoskinka runt varje boll och servera.
Djävulspaprika- röda paprikor 1. Sätt igång ugnen på 250 grader.
2. Kärna ur paprikorna och lägg dem med skalsidan upp i ugnen.
3. Låt dem bli svarta och bubbliga. Skala och skär i strimlor.
4. Dressera med olivolja, citron, timjan och lite salt
Común hombres (Vanliga människor) potatis Ingredienser Potatis Gul lök Olivolja Basilika Ansjovis Yoghurt / färskost Persilja Salt / Peppar
Tvätta potatisen väl men skala den inte, skiva potatisen i 2 cm tjocka skivor, finhackad gullök,olivolja, basilika, peppar och salt strös över potatisskivorna. Lägg dem sedan på ett galler och låt dom stekas ca. 20 min. i 200 graders ugnsvärme.Lägg upp skivorna på tapas tallriken och lägg en ansjovis i ring på varje potatis servera gärna med enväl avrunnen yoghurt eller färskost, garnera med persilja.
Ensaladilla rusa (Rysk sallad) Ingredienser Potatis Brytbönor Ärtor Morötter Svamp Majonnäs Vitlök Salt / Peppar
Koka potatis, brytbönor, ärtor och morötter. När det har kallnat skär potatisen i tärningar och skär ner grönsakerna i 1 cm stora bitar, låt allting rinna av häll det sedan i en stor salladsskål salta och peppra,skiva i vitlök samt champinjoner eller annan välsmakande svamp. Blanda om med majonnäs, serveras på ett blad av isbergssallad.
Endivias al Roquefort 1 -2 endiver. 125 gram blåmögelost, t ex Roquefort, Stilton eller dansk blåmögelost. (Själv använder jag gärna den spanska osten Cabrales, rekommenderas!) 1 dl majonnäs, naturell yoghurt eller Crème Fraiche, gärna häften av varje. en liten skvätt grädde (kan uteslutas) 1-2 tsk paprikapulver
Tvätta endiverna, dela på bladen och lägg salladen runt en tallrik. Mosa mögelosten och blanda ihop med majonäsen/yoghurten och lite grädde så att det blir en jämn, krämig smet. Fyll endivebladen med ostblandningen eller häll upp ostkrämen i en skål och sätt i mitten på endivefatet så att matgästerna kan doppa endiverna direkt i dressingen. (se bilden ovan) Pudra lite paprikapulver över anrättningen
till tapasbordet hör också -flera små skålar med tex getost ,starka korvar i skivor , oliver i vitlök , räkor i vitlök och olja ,rostade mandlar , stekta champnjoner , osv som göras iordning innan -eller kan köpas färdigt om man vill Oliv och tomatbröd är gott till
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|