Kom på en sak till -säkert gäller den , som annat även omgivande nordliga landskap -Under storsvagåren 1867-1869, flera missväxtår i följd var barkbröd vanligt.
Barkmjöl framställs av tallens ljusa innerbark, som skördas tidigt på våren. Det är den tiden när innerbarken med lätthet lossnar från stammen. Då är barkens vitaminhalt också mycket hög.
Ljusugnsbröd är ett bröd med gamla anor. Brödet gräddades förr i tiden i s.k. ljusugnar, ugnar där man eldade på sidorna varpå en ljusbåge bildades över brödet som gräddades i mitten.
Korntunnbröd är ett hårt tunnbröd med stark norrländsk anknytning, eftersom korn var förr det enda sädesslaget som var tåligt nog odlas i Norrland. Brödet är i huvudsak bakat på korn-, (grahams- och rågmjöl. )Brödet har en hög kornhalt (60%), vilket gör det mycket fiberrikt och ger det en extra smak. Korntunnbröd är för övrigt kryddat med anis och fänkål.
--------------------
Kerstin
Ut sementem feceris, ita metes (Cicero)
|