Hej!
Spansk körvel är flerårig och blir stor, yvig och buskig. Myrrhis odorata heter den på latin och den har blommor som liknar hundloka litet.
Dansk körvel, anthriscus cerefolium, är ettårig, liten och kallas också för trädgårdskörvel. Den frösår sig ofta, om inte måste man så nytt varje år.
Båda har smak som påminner litet om anis, lakrits och något sötaktiga. Du kan använda båda två ungefär på samma sätt som du använder persilja, i maträtter och såser med "kryddgrönt", gröna örter...
Goda i omeletter, soppor (du kan göra soppa på dem, ungefär som du gör nässelsoppa).
De är släkt, men inte alldeles nära släkt...
Spansk körvel användes förr som motmedel mot pesten och fanns i klostrens örtagårdar. Den är en fin, god och vacker kryddört, men den brer ut sig ganska mycket och det är bäst att plantera den för sig själv, annars kan det finnas risk att den tar överhanden över andra kryddor. En egen ruta, kanske, eller avgränsad på annat sätt.
Hälsningar MadeleineB
--------------------
Hyllegården - din kryddbod på nätet! Örter, kryddor, olivtvål och mer... www.hyllegarden.com Gå ner i vikt - vår metod är enkel och effektiv. Inga piller, pulver eller pekpinnar!
|