Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > äggvatten, näring kontra salt
          silas
          Inlägg 06-12-2006, 07:18
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 243
          Medlem sedan:
          27-05-2003
          Medlem nr: 1 536



          Hej alla!
          När jag kokat ägg så brukar jag hälla (det avsvalnade) vattnet från äggen i diverse krukor, har hört någon gång att det ska vara näringsrikt. Men så kom jag på en dag att man häller ju alltid lite salt i vattnet (vilket min flickvän påstår är rent utav livsnödvändigt...) Men är inte salt farligt för växter?
          Så bör jag eller bör jag inte hälla ut äggvattnet i blomkrukorna?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          foolishRice
          Inlägg 21-12-2006, 21:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 146
          Medlem sedan:
          02-06-2005
          Medlem nr: 5 915



          Det är väl klart att kalk i form av kalciumjoner löses ur skalet ut i vattnet när man kokar ägg; det handlar ju om jämvikter det där! Ju surare vatten desto mer kalcium löser man ut.

          Klor fälls "inte ut" när man kokar vatten. Det klor som finns naturligt och tillsatt i kranvatten påverkar inte växterna. Om man tillsätter koksalt till vattnet ökar naturligtvis kloridhalten också (koksalt är ju liksom natriumklorid).

          Koksalt kan dramatiskt förändra det osmotiska tryck som växterna är beroende av för normal cellfunktion. Det blir således giftigt för växter (såvidare de inte tål saltvatten) i högre koncentrationer.

          Varför äggvitan skulle stanna bättre om ägget spricker i kokande saltvatten, än i osaltat vatten, förstår inte jag. Det går emot alla principer jag lever efter smile.gif
          Lättsaltat vatten har samma kokande temperatur som vatten och borde lika effektivt denaturera protein.


          --------------------
          /* Markus Axelsson

           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 01:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon