Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Köksträdgård inomhus, Odla mat på fönsterbänkarna
          Rosengeranium
          Inlägg 25-12-2006, 21:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 15
          Medlem sedan:
          25-12-2006
          Medlem nr: 8 904



          Hej!

          Jag funderar på att börja odla grönsaker inomhus, både för skoj skull och för att jag tröttna på de 'vesna' vintergrönsaker man hittar i butikerna. Är det någon här som har försökt och har några tips och erfarenheter att dela med sig av.

          Mina planer cirklar just nu kring groddar, "baby leaf" och örter, men jag är lite nyfiken på hur man kan ordna det med tilläggsljus och växtkärl etc.


          --------------------
          Parkettodlaren - min blog om att odla grönsaker inomhus

          Indoor gardener - samma blog på engelska

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          noora
          Inlägg 08-01-2007, 13:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Så här på vintern brukar jag odla groddar och "grodda" lök och vitlök, och i så småningom samla på mig färska örter i kruka från "grönsaksdisken" som jag sedan långsamt anpassar till "riktiga" odlingsförhållanden för att sedan flytta ut dem på sommaren.

          Groddarna odlar jag i ett groddkärl som är inköpt på loppis för länge sedan. Jag brukar odla dom helt mörkt, i ett köksskåp t.ex.

          Små lökar och vitlöksklyftor sätter jag i en kruka jord eller en vas med leca-kulor. Efter några dagar börjar blasten växa, och den klipper jag och har på mackan, i sallader eller på maten.

          Färska örter i kruka från grönsaksdisken ställer jag till en början i glas eller ytterkrukor där jag häller ett par-tre cm vatten så att de inte torkar (de är oftast väldigt känsliga för torka i början). Sen toppar jag dem rejält vartefter jag använder dem i matlagningen, så att varje stjälk bara har ett eller två bladpar kvar (vissa sorter har bara två från början, så då lämnar jag ett bladpar). Om de inte är döda vid det laget (en del har för dåliga rötter från början) sätter jag dem i större krukor med blomjord. De flesta örter går att odla inne i kruka i alla fall säsongsvis, så länge de inte blir för stora. En lysrlörslampa eller lågenergilampa kan vara bra som extraljus på vintern.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 15:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon