Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Libbsticka
          nonne
          Inlägg 23-09-2003, 10:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 13
          Medlem sedan:
          22-09-2003
          Medlem nr: 2 347



          Hej!
          Jag har en ganska stor libbsticka i rabatten. Kan man använda den till något? unsure.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          sanna
          Inlägg 02-10-2003, 14:30
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Hej!
          Klipper in ett tidigare inlägg om libbsticka:

          Det bästa hos libstickan är roten!
          "Libstickan bör ha minst ett par, tre år på nacken innan man kan börja skörda rötterna, men sedan den väl uppnått mogen ålder, tål den mycket bra att varje höst få sitt imponerande rotsystem en aning decimerat. (...)"

          "Jag tycker att den är omistlig som smakförhöjare och går utanpå det mesta i kryddväg, inhemskt som importerat." (...)
          "Gräv upp en rejäl rotbit - gärna ett par stycken, om plantan ser ut att tåla det - och stryk bort så mycket jord som möjligt från rötterna. Skölj dem sedan rena och skala dem med kraftig, vass kniv. På äldre plantor är rotens ytterskikt mörkbrunt och mycket kraftigt veckat, vilket gör att man måste skära bort ganska mycket av ytterhöljet för att nå i till den kritvita doftande kärnan. När man har skalat färdigt bör man ha ett par rotbitar som ser ut ungefär som skalade pepparrotsbitar. Skär dem i halvcentimetertjocka skivor och dela skivorna i bitar, stora som en halv sockerbit. Klappa bitarna torra i duk och bred sedan ut dem i ett lager i en liten långpanna eller dylikt.

          Torka dem i knappa 125 graders ugnsvärme, ett steg upp och med luckan på glänt, tills de är skrammeltorra. Brukar ta cirka en timme, men tiden beror litet på hur vädret har varit före skörd." (...)

          "Passa dem under alla förhållanden noga, så att de inte bränns. De skall vara gyllenbruna i färdigtorkat skick och skramla torrt, när man rör vid dem. Låt de färdigtorkade rotbitarna svalna helt och lägg dem sedan i en glasburk med lock." (...)

          "Libstickeroten är oerhört hög i smak och mycket dryg. En à två bitar torkad rot sätter knorr på det mesta, alltifrån soppa, buljong och såser till söndagsstek och vilt av alla slag. En underbar krydda, som höjer smaken på allt den kommer i kontakt med."

          Ska bli spännande att pröva i höst! Tänk om man kan ersätta buljongtärningarna med libstickerot?


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          nonne   Libbsticka   23-09-2003, 10:28
          Virgo   visst! bladen i sallad och grytor, kanderade s...   23-09-2003, 10:35
          Ann-Marie på Dal   Lägg en bit av stjälken eller några blad i pastava...   23-09-2003, 12:23
          oldwolfie   jordstammen kan användas mot blåskatarr aptitlösh...   23-09-2003, 16:44
          Cilla   Finstrimlad i sallad ger sting, och jag tycker ock...   23-09-2003, 22:38
          Virgo   man får inte ta för mycket, eftersom det lätt blir...   23-09-2003, 22:52
          MadeleineB   Ja, i grytor och annat som redan nämnts, är den jä...   24-09-2003, 16:22
          sanna   Själv laddar jag för "Libbstickssoppa". ...   25-09-2003, 13:56
          MadeleineB   Tack för receptet, jag ska prova! Om du inte ...   27-09-2003, 13:05
          sanna   "Kompis med smaken" - det var ett väldig...   27-09-2003, 13:42
          sanna   Kanske ska tillägga vad gäller "Libbstickesop...   27-09-2003, 13:53
          rosettei   :blink: Vad ska det vara för viktenhet 1-1,5   30-09-2003, 23:11
          Ingrid på Västkusten   Jag tänker på libbstickan som en turbo-selleri i s...   01-10-2003, 06:52
          MadeleineB   Undrar jag också, jag är en riktig soppälskare och...   01-10-2003, 13:54
          Virgo   Tyvärr finns ingen soppkultur i Sverige. När jag ...   01-10-2003, 15:49
          Adri-Anne   Du kan torka bladen och spara dom tort och mörkt. ...   01-10-2003, 21:09
          Ingrid på Västkusten   Todeloo, Jag undrar hur smaken på roten skiljer s...   02-10-2003, 14:34
          sanna   Okidook everyhopa! Jag har gjort det! ...   02-10-2003, 18:07
          MadeleineB   Bra vågat, Sanna! Jag ska också testa snart, d...   06-10-2003, 09:09


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-08-2025, 20:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon