Recept för 4 personer
2 liter nyplockade nässlor 1 finhackad schalottenlök 1 msk smör ca 12 dl vatten 2 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong) 2 msk smör 2 msk vetemjöl (Ev en skvätt grädde) Till serveringen: 2 hårdkokta ägg och lite finhackad gräslök
Skölj nässlorna noggrant. Ta bort skräp och grova stjälkar.
Koka nässlorna i vattnet ca 10 minuter. Sila av vattnet men spar det!
Krama ur vattnet ur nässlorna och hacka dem grovt. Fräs den finhackade schalottenlöken utan att den tar färg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt nässelspadet och koka upp. Lägg i buljongtärningarna.
Knåda ihop en kula av smör och mjöl och rör ner i buljongen. Låt soppan sjuda ca 5 minuter och lägg sedan i de hackade nässlorna. Ev kan man tillsätta en skvätt grädde.
Servera med hårdkokta ägghalvor - kanske vaktelägg - och en aning finhackad gräslök.
|